Katrīnas dienā ierasts cept vistu vai gatavot vārītu aitas gaļu, kam ir rituāla nozīme – aitu labklājības nodrošināšanai. Ja nu neviena aita vēl nav nokauta, nāksies, tad gatavo ar aitas taukos aizdarītiem ēdieniem. Gatavoja piena zupu ar klimpām.
Jēra gaļas zupa
Sastāvdaļas.
Jēra kauli / ribiņas
Burkāni, kartupeļi, sīpoli, ķiploki, zaļumi (dilles, pētersīļi, sīpolloki u.c.)
Sāls, pipari (pēc garšas)
Pagatavošana 240 min.
Liek kaulus / ribiņas ūdenī, vāra un vārot noņem gaļas putas, pieliek sāli un piparus. Vāra, kamēr gaļu var attdalīt no kaula. (vārot papildina ūdeni).
Buljonā like sagrieztus dārzeņus.
Noņem gaļu no kaula un liek atpakaļ zupā.
Kad burkāni gandrīz mīksti, pieliek gabaliņos sagrieztus kartupeļus (daudzumu skatās no tā cik grib biezu zupu). Sāls, pipari pēc garšas. Zupu pārkaisa ar zaļumiem
Piena zupa ar klimpām.
Sastāvdaļas
• Mīklai
1 ola
240 ml piens
3 cukura (pēc garšas)
Šķipsna sāls (pēc garšas)
160 gr. kviešu milti
• Zupai
360 ml piens
360 ml ūdens
šķipsna sāls (pēc garšas)
Pagatavošana:
Sakuļ olu ar cukuru, pieber šķipsnu sāls, pielej pienu. Mīklai pievieno izsijātus miltus , līdz tā kļūst vijīga. Katliņā uzvāra ūdeni, pieber šķipsnu sāls. Vārošā ūdenī ar karoti liek klimpas. Iesaku vispirms ielikt vienu klimpu, lai pārbaudītu, vai netrūkst miltu, attiecīgi – ja klimpa izšķīst, jāpieber vairāk miltu. Kad visas klimpas saliktas un pacēlušās ūdens virspusē, pievieno pienu. Pasniedz ar sviesta gabaliņu
Uz sāls cepta vista.
Sastāvdaļas:
Vesela vista
1 kg. rupjā sāls.
Pagatavošana ~ 50 minūtes
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 220 grādiem. Cepamajā plātnē ieklāj papīru. Ieber sāli biezā kārtā un ar roku visu kārtīgi izlīdzina.
Vistu ar vēderu uz leju liek uz cepamās plāts un like cepeškrāsnī. Cep 45-50 minūtes. Cepšanas vidū, kad vista apbrūnējusi, apgriež otrādi, lai apcepas arī vistas otra puse.