Rudens svētki ir ne tikai svinību laiks, bet arī iespēja baudīt gada ražu galdā. Gan Miķeļos Latvijā, gan Erntedankfest Vācijā ēdieni atspoguļo sezonas dāvanas un tradicionālās garšas.
Latvija – Miķeļi
Bukstiņputra – sātīga putra ar graudiem, kas simbolizē labklājību un ražu.
Desiņas – tradicionālas gaļas izstrādājumi, kas bieži tiek cepti vai vārīti svētku galdā.
Grūdenis – tradicionālā grūbu putra ar kartupeļiem, gaļu (parasti tā ir cūkgaļa) un sīpoliem.
Sklandrausis – saldskābs rauga pīrādziņš ar burkāniem un kartupeļu pildījumu, īpaši saistīts ar latviešu tautas ēdienu mantojumu.
Kartupeļu kuģelis – vienkāršs un gards kartupeļu pīrāgs, dāžreiz papildināts ar šķiņķi.
Vācija – Erntedankfest
Ābolu un ķirbju kūka – saldskābs deserts vai pīrāgs no sezonas augļiem
Bratwurst (desiņas) – tradicionālās vācu desiņas, bieži ceptas uz uguns vai pannā, svētku galdā kā galvenais ēdiens.
Federweiser (jaunais vīns) – vācu jaunais, viegli gāzētais vīns, kas faktiski ir nepabeigtā fermentācijā esoša vīnogu sula. Tam raksturīga saldo-skābā garša un viegla gāzētība, ko rada rauga daļiņas, kas “dejot” glāzē.
Kartupeļu ēdieni – dažādi cepti, vārīti vai sautēti kartupeļi, kas tradicionāli papildina svētku maltīti.
Maize no jaunā grauda – svētku maize, gatavota no jaunā gada labības, simbolizē pārpilnību un pateicību.
Kopīgais
Gan Latvijā, gan Vācijā svētku galds ir pateicības un pārpilnības simbols, un ēdieni stāsta par sezonas augļiem, cilvēku darbu un kultūras tradīcijām.








