Rudens svētki ir ne tikai svinību laiks, bet arī iespēja baudīt gada ražu galdā. Gan Miķeļos Latvijā, gan Erntedankfest Vācijā ēdieni atspoguļo sezonas dāvanas un tradicionālās garšas.

✨ Latvija – Miķeļi

Bukstiņputra – sātīga putra ar graudiem, kas simbolizē labklājību un ražu.

Desiņas – tradicionālas gaļas izstrādājumi, kas bieži tiek cepti vai vārīti svētku galdā.

Grūdenis – tradicionālā grūbu putra ar kartupeļiem, gaļu (parasti tā ir cūkgaļa) un sīpoliem.

Sklandrausis – saldskābs rauga pīrādziņš ar burkāniem un kartupeļu pildījumu, īpaši saistīts ar latviešu tautas ēdienu mantojumu.

Kartupeļu kuģelis – vienkāršs un gards kartupeļu pīrāgs, dāžreiz papildināts ar šķiņķi.

✨ Vācija – Erntedankfest

Ābolu un ķirbju kūka – saldskābs deserts vai pīrāgs no sezonas augļiem

Bratwurst (desiņas) – tradicionālās vācu desiņas, bieži ceptas uz uguns vai pannā, svētku galdā kā galvenais ēdiens.

Federweiser (jaunais vīns) – vācu jaunais, viegli gāzētais vīns, kas faktiski ir nepabeigtā fermentācijā esoša vīnogu sula. Tam raksturīga saldo-skābā garša un viegla gāzētība, ko rada rauga daļiņas, kas “dejot” glāzē.

Kartupeļu ēdieni – dažādi cepti, vārīti vai sautēti kartupeļi, kas tradicionāli papildina svētku maltīti.

Maize no jaunā grauda – svētku maize, gatavota no jaunā gada labības, simbolizē pārpilnību un pateicību.

🍂 Kopīgais

Gan Latvijā, gan Vācijā svētku galds ir pateicības un pārpilnības simbols, un ēdieni stāsta par sezonas augļiem, cilvēku darbu un kultūras tradīcijām.

By ERFOLG